Vakantie!

Vakantiekriebels!

Gaat uw hond wel goed beschermd mee?

Een hond meenemen op vakantie kan erg gezellig zijn, maar het is wel belangrijk vooraf enkele zaken geregeld te hebben. Wist u bijvoorbeeld dat vooral in Frankrijk en het Middellandse Zeegebied zowel teken als ook zandvliegen en hartwormmuggen voorkomen?

Gevaren van teken, zandvliegen en hartwormmuggen

Tekenbeet: Lyme & babesiose
Een tekenbeet kan bij u en uw hond leiden tot borreliose (ziekte van Lyme), babesiose en andere ziektes. De ziekte van Lyme kan gepaard gaan met koorts, gebrek aan eetlust en lusteloosheid. Er kunnen ontstekingen aan de gewrichten ontstaan. In latere stadia kunnen bovendien de organen beschadigd worden. Bij babesiose kunnen honden ernstig ziek worden: bloedarmoede, hoge koorts… Er zijn medicijnen beschikbaar, maar die helpen niet altijd afdoende. Vooral als de infectie niet tijdig wordt ontdekt.

Zandvliegen: Leishmania
Zandvliegen kunnen uw hond met Leishmania besmetten. Het kan geruime tijd duren voordat een besmette hond ook echt verschijnselen gaat vertonen. Soms wel vele jaren. De huidverschijnselen zijn schilfering, kaalheid, kleine korstjes en soms wat grotere knobbels in de huid. Bij de algemene vorm worden ook inwendige organen zoals lever, milt en nieren aangetast. Zonder behandeling kan Leishmania dodelijk zijn.

Hartwormmug: hartwormen
Volwassen hartwormen (Dirofilaria) leven in het hart of in de longslagaders. Ze kunnen daar ernstige klachten veroorzaken, zeker als het om grotere aantallen wormen gaat. Uiteindelijk treedt hartfalen op bij uw hond. De naam ‘hartwormmug’ spreekt voor zich. Deze kan uw hond besmetten met hartwormen.

Wilt u persoonlijk advies? Dan bent u van harte welkom in een van onze praktijken. We controleren uw hond dan direct op de aanwezigheid van teken en geven u het juiste bestrijdingsadvies tegen de parasieten in Nederland en in het buitenland.

Denkt U ook aan de verplichte vaccinatie tegen hondsdolheid in combinatie met een europees dierenpaspoort en een chip? zie ook: "Met uw huisdier naar het buitenland".

Dierenartsenpraktijk Vakantie!